Net voor Kerst 2010 is het weer tijd voor een nieuw mobiel telefoonabonnement – en dus voor een nieuwe mobiele telefoon. Leuk! Wat wordt het? Weer een Nokia? Een oogstrelende iPhone? Of een even veelzijdige Android? Nokia valt snel af. Nokia heeft met Symbian de smartphone slag gemist. Jammer. Beetje onvoorstelbaar ook.
De Nokia N900 is wel weer een interessant apparaat. Deze draait geen Symbian, maar het op dat Linux-gebaseerde Maemo. Maar eind 2010 was al duidelijk dat Maemo met Intel’s Mobilin zou samengaan in het nieuwe MeeGo. Een keuze voor de N900 is kiezen voor een systeem zonder toekomst.
De iPhone ziet er gelikt uit en is zonder meer gebruiksvriendelijk. Is dat een bonus waard? Apple vraagt voor zijn creaties meer geld dan concurrenten voor gelijkwaardige producten. Daar komt bij dat ik op de PC niet alleen met Windows werk, maar ook met Linux. De Android ligt dan meer voor de hand. Dus wordt het een Android. Maar welke?
Mijn laatste Nokia, de E71, heeft een hardwarematig QWERTY toetsenbordje. Dat vind ik wel prettig. Toestellen met uitsluitend een virtueel toetsenbord hebben niet mijn voorkeur. Dat beperkt de keuze. De Motorola Milestone 2 en de HTC Desire Z lijken geschikt. Naar verwachting komen beide in december 2010, net op tijd voor de Kerstboom, op de markt komen. HTC heeft dat waargemaakt. Zo is de keuze gevallen op HTC Desire Z.
Bij een smartphone gaat het natuurlijk niet alleen om de telefoonfunctie. Bellen kunnen ze allemaal. Hoe zet je dit slimme apparaat zo effectief mogelijk in als persoonlijke assistent? Voor mij was de Nokia E71 mijn draagbaar geheugen: agendabeheer, contactpersonen, takenbeheer, notities, noem maar op. Op mijn PC gebruikte ik Outlook 2007. Synchroniseren deed ik met de Nokia PC Suite via Bluetooth. Alleen voor multimedia bestanden gebruikte ik de Ovi Suite en een USB-kabeltje.
De HTC Desire Z wordt geleverd met HTC Sync. Maar synchroniseren via Bluetooth wordt niet ondersteund! Syncen kan alleen via USB. Om meer redenen kan HTC Sync voor wat betreft functionaliteit niet tippen aan de PC Suite. Hoe is het mogelijk dat ik met zo’n supermoderne Android terug in de tijd ben beland?
Oké. De situatie. Aan een kant hebben we Outlook 2007 draaiend onder Vista en aan de andere kant de HTC Desire Z met Android 2.2 (Froyo). Gelukkig is Google mijn vriend. Tijdens mijn speurtocht naar een betere oplossing heb ik verschillende softwareproducten geprobeerd: freeware, shareware, donateware, payware. Het was het allemaal net niet. Loop ik nu met mijn hoofd in de wolken?
De oplossing ligt in “the cloud”. In die wolk die het internet voorstelt worden uiteenlopende synchronisatiediensten aangeboden. Betaalt, gratis of als freemium. Bij een freemium is de basisvoorziening gratis, maar betaal je voor extra’s – premiums. Voor mij lag de oplossing in een combinatie van Google diensten, Remember the Milk en Dropbox. In onderstaande tabel is dit grafisch weergegeven:

(klik om te vergroten)
De notities van Outlook konden helaas niet automatisch worden gesynchroniseerd met de Android. Dat heb ik opgelost door deze memo’s te verplaatsen naar Dropbox. Ook in de cloud. Het gratis abonnement van Dropbox geeft je een opslag van 2 GB. Da’s een redelijke virtuele USB-stick. Zowel op de vaste schijf van de PC (onder Linux) als op de data-partitie van de laptop (multi-b00t Windows/Linux) is een directory gecreëerd voor Dropbox-bestanden. Elke wijziging in de Dropbox folder wordt direct op de achtergrond, volledig automatisch, gesynchroniseerd. Ook via mijn Android zijn die bestanden toegankelijk.
Voor het syncen van Outlook en voor de Android app heb je het Pro abonnement van Remember the Milk (RTM) nodig. Dat kost 25 US dollar per jaar. Vanaf de RTM site kun je het PC-programma Milk Sync downloaden. Hiermee kun je Outlook taken synchroniseren met je RTM account en de RTM app op je Android. Het synchroniseren van agenda’s en contactpersonen tussen Outlook op de PC en de cloud gaat eenvoudig met Sync2. De eenmalige licentiekosten van USD 39,95 hebben zich in 2011 wel terugverdiend.
Ben ik tevreden met de Android? Jazeker! Ik was zo gewend aan het synchroniseren via Bluetooth, dat ik het ontbreken van deze mogelijkheid in eerste instantie een groot gemis vond. Nu vinden alle synchronisatieprocessen op de achtergrond plaats. Automatisch. Daar hoef ik helemaal niets meer voor te doen. Als ik onderweg een afspraak vast leg op mijn HTC Desize Z, staat deze binnen een mum van tijd in de cloud. Zodra ik mijn PC of laptop aanzet, worden alle afspraken, taken, contactpersonen en e-mails automatisch geactualiseerd. Dat is zo mooi en zo’n luxe.
Het gemak dient de mens. Toch?