Vorige week heeft Google dan eindelijk zijn langverwachte cloud storage service genaamd Google Drive gelanceerd. Cloud storage is in feite een stukje internet waar je bestanden kunt opslaan en beheren. Zoiets als een USB-stick, maar dan op het web.
Een fysieke geheugenstick kun je mogelijk vergeten. Bestanden op je virtuele internetschijf bij een cloudopslag kun je vanaf elke plek bereiken. Zolang je maar internet hebt. Met een smartphone wordt die kans aanzienlijk vergroot.
De meeste leveranciers van internetopslag bieden hun klanten namelijk programmaatjes (apps) waarmee je ook toegang tot je bestanden krijgt vanaf Android telefoons en tablets, iPhone, iPads, Blackberry’s en Windows smartphones.
Nu is Google niet de eerste die een dergelijke service biedt. Eigenlijk zijn ze zelfs wat aan de late kant. Bekende voorgangers zijn Box, Dropbox, SpiderOak, SugarSync, Microsoft SkyDrive, Ubuntu One en Apple’s iCloud. De meeste bieden zowel gratis als betaalde varianten.
Op dit moment gebruik ik vooral Dropbox. Moet ik nu overstappen op Google Drive? Laat ik verklappen dat ik mezelf beschouw als een Google fan. Als het maar een beetje zinvol is kies ik voor diensten van Google.
Zo gebruik ik Gmail, maar ook Google Calendar, Docs, Feedburner, Maps, Reader, enzovoorts. En hoewel mijn telefoon van HTC is, draait deze wel onder Android van Google. Vanuit mijn optiek ontwikkelt Google diensten en producten die mij helpen bij de dingen die ik wil realiseren. En ze zijn nog gratis ook.
Acht Cloud Storage Services op een Rij
De vraag “Overstappen, ja of nee?” is eigenlijk een goede aanleiding om de verschillende diensten voor internetopslag nog eens te vergelijken. Het is al weer een paar jaar geleden dat ik na een dergelijke vergelijking Dropbox ben gaan gebruiken.
Bij het vergelijken van de eerder genoemde acht diensten voor internetopslag, is het geen kwestie van appels en peren. Maar het zijn wel allemaal heel verschillende appelrassen. De eerste stap is dan ook het in kaart brengen van kenmerken. De verschillen worden dan vanzelf duidelijk.
Hier volgt eerst een tabel waar in de belangrijkste kenmerken van de gratis varianten naast elkaar zijn gezet.
Vergelijking van 8 Diensten voor Internetopslag (klik om te vergroten)
In bovenstaande tabel zijn horizontaal de verschillende diensten voor internetopslag naast elkaar gezet. Verticaal staan een aantal kenmerken vermeld.
Bijvoorbeeld welke besturingssystemen en mobiele platforms ondersteund worden. In het volgende blok is aangegeven wat je er zoal mee kunt: synchroniseren, delen en samenwerken.
Daarna wordt vermeld hoeveel gigabytes (GB’s) je gratis ter beschikking krijgt; hoeveel GB’s je krijgt voor 10 US dollars per maand; en hoeveel ruimte je maximaal kunt huren.
Tenslotte is nog aangegeven hoe je kunt betalen: met credit cards (CC) en/of met PayPal (PP).
Alternatieven Nader Bekeken
Box
Een bestand delen met het gratis Box Personal, is een kwestie van de de link naar het betreffende bestand mailen naar degene die het bestand gaat gebruiken. Een dergelijke link kun je trouwens ook makkelijk integreren in je blog of website.
Wil je ook met anderen in hetzelfde bestand of in dezelfde folder werken, dan moet je opwaarderen naar Box Business op Box Enterprise IT. Ook voor het synchroniseren van bestanden, moet je upgraden naar Box Business of Box Enterprise IT. De laatste optie is in feite maatwerk voor grootverbruikers.
Op de site van Box vind je een vergelijking van de mogelijkheden van de verschillende abonnemententen.
Dropbox
Ook Dropbox kent verschillende abonnementsvormen. In tegenstelling tot Box, kun je bij Dropbox met het gratis Dropbox Free wel bestanden synchroniseren en delen. Dat is wel beperkt tot één folder. Als je een bestand wilt delen dan mail je eenvoudig de link naar het bestand.
Wil je samenwerken met anderen dan bepaal je via dialoogschermen welke bestaande of nieuwe folder je wilt delen. In die folder Daarin plaats je het bestand of de bestanden waar jouw collega’s of vrienden toegang toe krijgen.
Vervolgens informeer je jouw gasten per e-mail dat zij nu toegang hebben tot die ene gedeelde map. In die e-mail vinden zij de door Dropbox gegenereerde link. Zo kun je met anderen aan hetzelfde bestand werken zonder bestanden heen en weer te mailen. Je kunt de toegang tot gedeelde folders elk gewenst moment weer intrekken.
Google Drive
Met Google Drive kun je ook synchroniseren, delen en samenwerken. Bestanden op je My Drive – je opslagruimte bij Google – kunnen of privé zijn; of beschikbaar zijn voor genodigden; of publiek. Publieke bestanden zijn voor iedereen op het web toegankelijk.
Ook bij Google word je bij het delen van bestanden begeleid door een dialoogvenster. Net als bij Dropbox beperkt het synchroniseren zich tot één folder.
iCloud
Delen en samenwerken, kan met Apple’s iCloud of in het geheel niet of slechts beperkt. Waar iCloud zich onderscheidt is de mogelijkheid tot streaming audio – afspeelbare muziek dus. Aankopen via iTunes zijn direct beschikbaar op al je ondersteunde apparaten.
Mijn indruk is dat Apple iCloud vooral is gericht op persoonlijk gebruik en minder op professionele toepassingen. Aangezien ik niet beschik over een iPhone, iPad of iPod Touch met iOS 5, of een Mac met OS X Lion ben ik niet gekwalificeerd voor een iCloud account. Mijn evaluatie van iCloud heb ik dan ook niet kunnen completeren met een praktijktest. Helaas.
SkyDrive
Microsoft SkyDrive biedt standaard een opslagruimte van 7 GB. Op het moment van dit schrijven kun je die ruimte gratis uitbreiden naar 25 GB. Wil je een bestanden delen dan kun je de link mailen of je plaatst een bericht – met de link – op Facebook, Twitter of LinkedIn. Samen aan bestanden werken kan met behulp van Microsoft Office Web Apps.
Het bewerken van Open Document formaten wordt helaas niet ondersteund door Office Web Apps. Ook mijn versie van Office 2007 is niet goed genoeg. Mij wordt gevraagd of ik een proefversie van Office 2010 wil installeren. Daar heb ik van af gezien.
SpiderOak
Bij SpiderOak ligt de nadruk op synchroniseren, bijvoorbeeld ten behoeve van backups. Maar je kunt ook bestanden delen. Dat gaat in drie stappen:
- eerst maak je een publieke gebruikersnaam aan, de zogenaamde ShareID
- voor de gegevens die je wilt delen creëer je een gedeelde map (een ShareRoom) met een unieke sleutel (de RoomKey) – dit biedt trouwens ook mogelijkheden tot samenwerking
- Vervolgens kun je twee wegen bewandelen:
- met jouw ShareID en de Roomkey laat je jouw gasten inloggen op de site van SpiderOak
- je mailt de ShareRoom link naar jouw gasten
Zodra je een account hebt aangemaakt bij SpiderOak moet je het SpiderOakSetup programma downloaden en installeren. Pas daarna kun je het account daadwerkelijk gebruiken.
Dit belangrijk omdat het beheer van je SpiderOak account, ongeacht of het nu om backupen, bekijken, synchroniseren of delen gaat, wordt afgehandeld door dit SpiderOak programma. Ook je voorkeuren en wachtwoord stel je hiermee in.
Mijn ervaring is dat SpiderOak de minst intuïtieve van de geteste cloud services is.
SugarSync
SugarSync biedt mogelijkheden tot synchroniseren, delen, samenwerken en backupen. Net als met SpiderOak, kun je ook met behulp van de SugarSync elke gewenste directory synchroniseren. Dat doe je met behulp van de SugarSync Manager, het programma dat je gratis kunt downloaden.
Bestanden delen met SugarSync kan door het publiceren van de link via mail, Facebook of Twitter. Je kunt collega’s en vrienden ook toegang verlenen tot een bepaald bestand of een bepaalde directory. Als je dat doet kun je dus ook samen aan dezelfde bestanden werken. Afgezien van Linux worden alle moderne besturingssystemen en smartphones ondersteund.
Ubuntu One
Net als bij iCloud, heb ik ook bij Ubuntu One de indruk dat deze dienst zich vooral richt op persoonlijk gebruik. Je kunt bestanden synchroniseren en delen. Dit is wel beperkt tot bepaalde directories: onder Ubuntu Linux de bestanden in de Home folders; en de Persoonlijke mappen onder Windows. Ook bij Ubuntu One bestaat de mogelijkheid tot het streamen van muziek – alle audiobestanden eigenlijk.
Update 2 april 2014; Canonical heeft bekend gemaakt dat zij Ubuntu One per 1 juni 2014 beëindigd.
Een Snelle Checklist
Wat is nu de beste oplossing voor internetopslag? Dat hangt er maar van af welke eisen je stelt? Wat wil je ermee doen?
Stel jezelf de volgende vragen:
- Wil je bestanden delen, samenwerken of synchroniseren?
- Wil je synchroniseren, gaat het dan om één folder of meerdere folders?
- Wil je muziek of audioboeken beluisteren via de internetopslag?
- Welke besturingssystemen moeten worden ondersteund?
- Vanaf welke mobiele platforms moet toegang worden verkregen?
- Hoeveel opslagruimte heb je nodig?
- Wat is je budget?
Overstappen of Niet?
Terug naar de aanleiding van dit vergelijkend warenonderzoek: Moet ik nu overstappen naar Google Drive?
Ik zal eerst even mijn situatie schetsen. Voor mijn werk gebruik ik een multi-boot laptop. Windows 7 is het primaire besturingssysteem, maar daarnaast gebruik ik ook Linux. Behalve de laptop gebruik ik ook een desktop waar alleen Linux op staat. Ondersteuning van Linux is voor mij dus belangrijk.
Het ontbreken van Linux support door Google Drive is dan ook de belangrijkste reden waarom ik op dit moment niet zal overstappen naar Google Drive. Door de integratie met Google Docs zie ik Google Drive wel als een welkome aanvulling op mijn gebruik van Dropbox.
Tenslotte zie ik ook toepassingen voor SpiderOak.
Wat een luxe niet waar? Zoveel mogelijkheden. Wat is jouw keuze?